Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Sürdürülebilir Seyahat

07 SepSürdürülebilir Seyahat
0 Yorumlar28 Görüntüleme

Sürdürülebilir Seyahat

18NovSürdürülebilir Seyahat
 Bir sonraki seyahatinizi mi planlıyorsunuz? Plan yaparken, seyahatinizin çevresel etkilerine daha fazla dikkat etmeyi unutmayın. Seyahatlerimizi de çevreye zarar vermeden, iklim krizi üzerindeki etkilerini ve tüketimi azaltarak daha sürdürülebilir bir hale getirmek mümkün. Seyahatinizi daha doğa dostu olarak gerçekleştirmeniz için sizlere bazı öneriler vermek istedik. 


“Sürdürülebilir Seyahat” Nedir?

Sürdürülebilir seyahat, bir yerden bir yere seyahat ederken, gerçekleştireceğiniz turistik faaliyetlerin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini dikkate alan turizm olarak ifade edilir. Yaptığımız tüm seyahatlerin gezegenimize farklı olumlu ve olumsuz etkileri vardır. 


Eve Yakın Kalın

Genel bir kural olarak, evden seyahat ettiğiniz mesafe ne kadar kısa olursa, karbon ayakiziniz o kadar düşük olur. Ancak daha uzağa gitmek istiyorsanız, bazı yerler diğerlerinden daha sürdürülebilir.  Mahallenizin keşfedilmemiş köşelerinde yürümek veya şehrinizdeki müzeleri ziyaret etmek gibi yerel maceralar bulmak, seyahatin en yeşil biçimleri arasındadır. Biraz daha uzağa gitmek istiyorsanız, bir kumsala veya ormana birkaç saat sürmeyi düşünün. Küçük bir macera bile dünyalar kadar uzakta hissettirebilir.


Desteğinize İhtiyacı Olan Yerleri Ziyaret Edin

Zorlukla kazandığınız zaman ve parayı harcarken, size ihtiyacı olan yerleri ziyaret etmenizde sürdürülebilir seyahatin bir yöntemidir. Mesela felaketten sonra yeniden kurulan şehirler, deniz seviyesinin yükselmesiyle karşı karşıya kalan bir adayı ziyaret etmek gibi…Örneğin Deniz seviyesinin yükselmesiyle de karşı karşıya olan Porto Riko adasında, 2019'da The Times'ın 1 numaralı destinasyonu seçildi.


Ulaşım

Sürdürülebilir Seyahat için dikkat edilmesi gereken konuların en başında ulaşım geliyor. Tabiki hepimizin, ülkeler ve hatta kıtalar arasında seyahat ederken uçak, araba tren ya da deniz yolu taşıtlarını kullanmamız gerekecek. Burada önemli olan ulaşımınızı mümkün olan en ‘çevreci’ şekilde yapmanız.


Hava Yolculuğu Etkisi

Hava yolculuğu, atmosfer üzerindeki etkileri sebebiyle oldukça olumsuz bir etkiye sahip Karbondioksite ek olarak, uçaklar nitrojen oksitler, aerosoller ve su buharı gibi kirleticiler de üretir. Ancak, hava yolculuğunun küresel emisyonların yalnızca %2,5'ini oluşturur, bu elektrik ve tarımdan çok daha az bir orandır.

 

Araba Yolculuğu Etkisi

Eğer yolculuğa yalnız çıkıyorsanız, karayolunda özel araç ile hareket etmeniz çok da doğa dostu bir tercih olmayabilir.  Arabalar, uçaklara göre çok daha az miktarda zararlı kimyasal ortaya çıkarsa bile özel araç ile tek başınıza ortaya çıkardığınız karbon oranı bir uçağın ortaya çıkardığında çok daha fazla olabilir. Tek bir uçuş onlarca hatta yüzlerce yolcu alabilir. Tek bir araba ise genel ortalamada 1,6 kişi taşımaktadır. (sürücü dahil).


Doğa Dostu Ulaşım Araçları

Gittiğiniz bölgede doğru bir araştırma yaparak, havaalanı otel arası uzaklığı ve şehri gezerken kullanacağınız ulaşım araçlarını doğa dostu olarak seçebilirsiniz. Şehir içinde toplu taşıma ve bisiklet seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.  



Hayvanları Korumak

Dünyada hemen her ülkede turizm için şovlarda maalesef hayvanlar kullanılıyor, onlara kötü muamele ediliyor ve bunlar genellikle kapalı kapılar ardında yapıldığı için hiçbirimiz görmüyoruz... Sürdürülebilir seyahat için çabalıyorsak seyahatimiz içerisinde yer vermememiz gereken yerler ve etkinlikler içerisinde, hayvanat bahçesi, akvaryum, sirkler, egzotik hayvanlarla fotoğraflar, yunus ve balina şovları vb. yer almaktadır. 


Çevre Dostu Bir Valiz Hazırlayın

Günlük yaşantımızda alışkanlık haline getirdiğimiz çeşitli doğa dostu ürünleri seyahatlerimizde göz ardı etmemeliyiz. Her gün yanımızda alışverişlerimiz için taşıdığımız bez torbanızı, mataranızı, yeniden kullanılabilir pipetinizi çantanıza koymayı unutmayın.  Kendi plastik torbanızı ya da bez çantanızı taşıyın. Valizinize çevre dostu banyo malzemelerinizi yerleştirmeyi unutmayın ve otellerin sunduğu tek kullanımlık ürünleri kullanmayın. (Şampuan ve saç kremi barlar, bambu diş fırçası gibi)

Yorum Yap